ELEKTRA 2014

on lördag, 30 augusti 2014. Posted in Event

14/8 - 28/8

ELEKTRA 2014

ELEKTRA 

Opera utomhus i gigantiskt format när Umeå är ”European Capitol of Culture 2014”.

DM AUDIO medverkar med komplett ljudutrustning, teknisk personal och huvudansvar för hela ljud designen………

 

Lyftkranar, mekaniska jättar med sångare stående i bröstkorgarna, containrar fyllda med blod. Elektra är NorrlandsOperans största produktion genom tiderna. Operan bygger på den antika myten om kvinnan som gör allt för att hämnas mordet på sin far, kung Agamemnon.

Spelplatsen, totalt två hundra meter lång, uppförs på det gamla militärområdet Umestan i närheten av Umeås stadskärna. Över fältet breder sig konturerna av den döde kungen i sin grav. Publikläktaren rymmer två tusen personer och representerar samtidigt palatset där Elektras minst sagt dysfunktionella familj lever med sina tjänare.

Musiken är kraftfull och expressionistisk. Vid uruppförandet 1909 rusade publiken svimfärdig ut ur salongen. Strauss djärvhet inspirerar
La Fura dels Baus i sin iscensättning av Elektras vrede och hämndlystnad.

 

Utdrag ur Per Feltzins recension i SR kulturnytt.

 

Ingela Brimberg är en verkligt kraftfull, söndersorgensargad Elektra och det ska direkt sägas att det är imponerande hur de rent ljudmässigt får det att låta så bra. Allt är mikrofonstyrt: Orkester, ledd av Rumon Gamba, sitter i ett hus bredvid och ute på den gigantiska spelplatsen har alla mikrofoner. Dessutom ska de tre viktigaste solisterna då och då klänga upp och ner i tio meter höga dockor eller på ställningar. Eller gå genom vatten och eld - för det brinner från hundratals, ofta rörliga eldar och det forsar vatten från stora containrar. Scenen är 40 meter bred, 200 meter djup och oändlig i höjd. Det rullas fram brinnande konstruktioner eller lyfts med lyftkran. Till det en levande häst, en gammal röd amerikanare och likbränning. Och björkar förstås - det är ju Umeå. 

 

 

Elektra

 Elektra

 Elektra

 

 

Se även Norrlandsoperans hemsida.

http://www.norrlandsoperan.se/sve/evenemang/0814-elektra/5820

Social Bookmarks